ساحل دریا

دیگر لازم نیست به ساحل دریا بروید؛ ما ساحل دریا رابه خانه هایتان می آوریم.

ساحل دریا

دیگر لازم نیست به ساحل دریا بروید؛ ما ساحل دریا رابه خانه هایتان می آوریم.

شفافیت درعملکرد شوراها

سخن مدیر مسوول و سردبیر هفته نامه ی « ساحل دریا » ،  مهدی حلاجیان ؛ شماره ی  99  ؛   15 شهریور ماه  1396



طبق اصل هفتم قانون اساسی شوراهای اسلامی شهر و روستا به عنوان " ارکان تصمیم گیری کشور " محسوب می شوند و ماموریت پیشبرد سریع برنامه های اجتماعی ، اقتصادی ، عمرانی ، بهداشتی ، فرهنگی ، آموزشی و سایر امور رفاهی از طریق همکاری با مردم و با توجه به مقتضیات محلی در اصل 100 ، 101 و 102 برای آن تعریف شده است. شورا طبق این اصول و طبق ماده ی 71  وظایف شوراها  علاوه بر انتخاب شهردار ، بررسی و شناخت کمبودها ، نیازها و نارسائی های شهر ، تهیه ی طرح و پیشنهاد اصلاحی و راه حل آن ها ، نظارت بر حسن اجرای مصوبات ، نظارت بر حسن اداره و حفظ سرمایه و دارائی های نقدی و جنسی شهرداری ، تصویب آئین نامه های شهرداری و مهم تر از همه تائید صورت جامع در آمد و هزینه های شهرداری هر 6 ماه یک بار و انتشار آن برای  اطلاع عموم و بسیاری دیگر از وظایف و اختتیارات دیگر برای آن تعریف شده است.


شوراهای شهر و روستا پنجمین دوره ی خود را پشت سر می گذارند. بعید است شهر ها و روستاها از اصول قانون اساسی ، تعاریف ، وظایف و اختیارات شوراها و مهم ترین موضوع مصرح در ماده ی 71  وظایف شوراها  " تائید صورت جامع در آمد و هزینه های شهرداری هر 6 ماه یک بار و انتشار آن برای  اطلاع عموم " مطلع شده باشند. این امر " شفافیت در عملکرد شوراها  " و یا عملکرد در " اتاق شیشه ای " را تاکید می نماید ، اما تاکنون این مهم بر زمین مانده است.


از دیگر وظایف شوراها بررسی و شناخت کمبودها ، نیازها و نارسائی های شهر ، تهیه ی طرح و پیشنهاد اصلاحی و راه حل آن ها و نظارت بر حسن اجرای مصوبات است. تا به امروز شورائی به این وظایف خود  بجز نظارت بر مصوبات ، جامه ی عمل نپوشانده است.


 گاهی نیز شوراها چاره ای جز تصویب طرح و برنامه ی اجرا شده ی شهرداری پس از اجرا ندارند. چرا که خود برنامه ندارند و از وظایف و اختیارات خویش نیز غافلند و طبیعی است که نه می دانند و نه می توانند جلوی طرح ها و برنامه های اجرا شده و در حال اجرای  شهرداری را بگیرند.


شوراها از کاندیداهای شهرداری تقاضای برنامه می نمایند. آن ها دانسته یا نادانسته به خبطی عظیم دچار شده اند. شورائی که از نامزد شهرداری برنامه می خواهد به یقین  ، خود برنامه ی قابل اجرائی ندارد!!! حال بر فرض نامزدهای شهرداری برنامه ارائه دهند آن گاه وظیفه ی شورا چیست ؟ وقتی شهردار خود برنامه نوشته است و فراز و فرودهایش را می داند. آیا محلی از اعراب برای نظارت اعضای شورا باقی می ماند؟


شورا متاسفانه به یک دستگاه اداری تبدیل شده است و بجای انجام وظایف محوله به روزمرگی افتاده و به رتق فتق امور می پردازد. در ادارات کار ِ درست مهم نیست!! بلکه درست کار کردن مهم است. تفاوت این دو در این است که درست کار کردن بدین معنی است که مدیر مطلبی را بگوید و کارمند بدون لحاظ این که کار محوله درست است یا غلط ، فقط برای رسیدن به مطلوب ِ مدیر ، کار را انجام می دهد. در این حالت کارمند مفتخر است که اوامر مدیر را اطاعت کرده است و مدیر سرمست از اطاعت بی چون و چرای کارمند است. اگر خبطی هم صورت پذیرد مدیر آن را به گردن کارمند کارشناسش می اندازد و کارمند اطاعت محض از مدیر را بهانه ی لاپوشانی خطایایش می کند.  اما کار ِ درست آن است که کارمند با مدیر در خصوص درستی کار و منافع و مضار آن بحث می نماید و در صورت ارائه ی استدلال منطقی می توانند کار را انجام ندهند.


اکنون شورا  دو حالت دارد یا برای کار انجام شده ی شهردارمصوبه ای می دهد و یا مصوبه ای ابلاغ می کند و از شهرداری اجرایش را می خواهد و مطلوب شورا ، انجام کار به هر نحوی است. تنها به این دلیل که ممکن است در زمان انتخابات طرح ها و برنامه هائی ارائه داده است و یا کمپین های حمایتی توقعاتی از عضو شورا دارند که وی ، خود را موظف به اجرای آن می داند.

شورائی که وظیفه اش ارائه ی طرح و برنامه و نظارت بر حسن اجرای آن است ، از نامزد شهرداری ، برنامه می خواهد. این بدان معناست که اولا شورا بی برنامه است و ثانیا دست خود را برای نظارت بر شهردار می بندد .شورا بجای آن که فردی توانمند را برای انجام مصوباتش برگزیند ، فرد فرمانبرداری می خواهد که روزمرگی شهرداری را با کمترین اشکالی بگذراند. این امر عاملی شده است که شهرها و روستا ها دارای کمترین رشد ، توسعه و پیشرفتی باشند و عمل به وظایف ذاتی و بدیهی شهرداری از جمله جمع آوری زباله ، پرداخت حقوق کارمندان ، زیباسازی شهر و ... در قالب برنامه های نامزدهای شهرداری به شورا ارائه گردد و شورا با افتخار به جای فرد توانمند ، دست نوشته های پر زرق و برق را با عنوان برنامه می پذیرد . شهرهای کشور دارای زیر ساخت های ارزشمند نیستند و اگر درآمد مشخص عوارض ، نوسازی و تعریف شده ی شهرداری کمی با تاخیر مواجه شود ، حقوق کارکنان پرداخت نمی شود و یا  با تاخیر پرداخت می شود. 


شهردار که با برنامه وارد عرصه شده است می خواهد برنامه های خود را عملیاتی کند این موضوع چالش جدیدی بین اعضای شورا و شهردار پدید می آورد . تناقض بین برنامه های شهردار و وعده های اعضای شورا در انتخابات و کمپین ها ، شورا را مجاب می کند که دست به استیضاح شهردار بزنند.  در حالت دیگر اگر شهردار فقط با نوشتن برخی کلمات و جملات پرطمطراق و پر زرق و برق خواسته باشد ، پست شهرداری را اشغال کند ، چالش دیگری پیش روی اعضای شورا قرار می گیرد. قفل شدن کارها ، عدم انجام تعهدات و نپرداختن حقوق پرسنل ، اولین پیامد آن است.


اینک وقت آن است که شوراهای شهر و روستا به وظایف اصلی خویش برگردند و ضمن ارائه ی طرح و برنامه های اجتماعی ، اقتصادی ، عمرانی ، بهداشتی ، فرهنگی ، آموزشی و سایر امور رفاهی از طریق همکاری با مردم و توجه به مقتضیات محلی ، پیشبرد برنامه های توسعه محور را در دستور کار خویش قرار دهند و به عنوان نمایندگان مردم ، ناظر امین حسن اجرای مصوبات باشند.

شورای شهر رامسر و آزمونی نو

سخن مدیر مسوول و سردبیر هفته نامه ی « ساحل دریا » ،  مهدی حلاجیان ؛ شماره ی  98  ؛   5 شهریور ماه  1396



پس از برگزاری انتخابات شورای شهر رامسر و مشخص شدن ترکیب اعضای آن  ، انتظار مردم بر ابقای شهردار وقت بر مسند شهرداری بود. اما شورائیان توقع تغییر در مدیریت شهری را دامن زدند ، ، دعوت از علاقه مندان به مدیریت شهر از جمله ی اقدامات آنان بود. دعوت حدود 15 تن از کسانی که طرح و برنامه برای رامسر آماده کرده بودند از جمله ی اقدامات آنان بود.


تکذیب بقای شهردار به ویژه از سوی اعضای شوراهای چهارم و پنجم ، که اتفاقا نظر مردم بر پافشاری آنان بر بقای شهردار ، نقل هر مجلسی بود ، از یک سو و دعوت برای مصاحبه ی حضوری و ارائه ی برنامه و پرسش های چالشی از  سوی دیگر ؛ دو گانگی بین نظر مردم و شورائیان را رقم زده بود.


شورائیان درمذاکرات خصوصی تاکید می کردند بنا به دلیل کسالت و احتمال عدم تائید جناب نصرت الله کوزه گر ، اقدام به برگزاری مصاحبه نموده اند.  موضوعی که نصرت الله کوزه گر در مذاکره ای حضوری از پایه منکر آن شد، هرچند دعوت از صاحبان ایده و طرح و باز بودن دست اعضای شورا را مناسب می دانست تا در زمان احتمال عدم تائید ، گزینه هائی در نظر داشته باشند ، اما حضور خود را به عنوان شهردار بعدی قطعی می دانست.


بنا به گفته ی مصاحبه شوندگان اعضای شورا پیش از مصاحبه نیز خبر بقای کوزه گر را شایعه و کذب می دانستند و اعلام می کردند ، مصاحبه در دو مرحله انجام شده و چهار برگزیده ی هر نفر از اعضای شورا  مطرح و از میان آنان ، برگزیدگانی که بیشترین آرای منتخبان مردم را کسب کرده باشند ، به عنوان چهار منتخب به مراجع ذی صلاح معرفی و پس از تائید افراد معرفی شده ، با رای گیری ، منتخب برگزیده به مردم معرفی خواهد شد.


سفر از پیش تعیین شده ی شهرداری رامسر برای تقدیر از زحمات اعضای شورای چهارم ، در بحبوحه ی انتخاب شهردار برگزار گردید. در این بین سه نفر از پنج نفر عضو شورای شهر به همراه شهردار و خانواده به مشهد الرضا علیه السلام عزیمت کردند. مردم و برخی تحلیلگران این اتفاق را نامیمون و زمان آن را به خصوص برای سه عضو شورای پنجم نا مناسب می دانستند.


پس از بازگشت اعضای به سفر رفته ، مصاحبه با کاندیداهای شهرداری ادامه یافت و این بار علاوه بر دو نامزد دیگر ، شهردار مستقر نیز به ارائه ی برنامه پرداخت.


هنوز دقایقی از اتمام مصاحبه نگذشته بود که در فضای مجازی ابقای شهردار با 4 رای از 5 رای منتشر شد. در پرسشی پیامکی چهار عضو شورا این مطلب را تکذیب کرده و اعلام نمودند هنوز تصمیمی در این باره اتخاذ نشده است.


مراسم تحلیف شورای شهر به انجام رسید. هرچند با دلخوری یکی از اعضا ، رئیس ، نائب رئیس و منشی شورا مشخص شدند. شورای شهر تصمیم به انتخاب سرپرست شهرداری از میان دو تن از کارکنان شهرداری رامسر ، قدرت الله شاهمنصوری و مظاهر باقرسلیمی را مطرح کردند. اما دیری نپائید که به استناد دستورالعمل وزارت کشور ، به نقل از اعضای شورا خبر احتمال انتصاب نصرت الله کوزه گر به عنوان سرپرست شهرداری منتشر شد. شنیده ها از عدم موافقت نصرت الله کوزه گر با عنوان سرپرست شهرداری خبر می داد و از زبان او نقل می کردند حکم باید ابقای قطعی باشد. اما در ظاهر اعضای شورا مصمم به انتصاب سرپرست بودند.


در جلسه ی عصر روز چهارم شهریور ، زمانی که قرار بود سرپرست شهرداری رامسر مشخص شود، در خبری که پیش از آن برای مردم مسجل بود و از نظر اعضای شورا ، شایعه ، انتصاب نصرت الله کوزه گر به عنوان شهردار و ابقای او از دل شورا و از زبان رئیس شورا منتشر شد.


این نوشتار در صدد تحلیل عملکرد شهردار نیست . اما سخن با اعضای شورا شهر رامسر است. چطور وقتی همه ی مردم یقین دارند که حداقل سه عضو شورای سابق مایل به ماندگاری شهردار مستقر هستند و این را مثل روز روشن می دانند ،  اعضای شورا دست به بازی با افکار عمومی می زنند و پشت سر هم و از روی استیصال حرف های مکرر مردم را تکذیب می نمایند ، شایعه می دانند وحتی بعضی از اعضای تازه وارد به شورا مردم را از گمانه زنی در خصوص شهردار رامسر ، بدون هماهنگی با اعضای شورا بر حذر می دارند!!! 


 دعوت از حدود 15 نفر ، تشکیل جلسه های دو ساعته برای هر نفر ، تقاضای برنامه ی مکتوب از کاندیداها ،علاوه بر به هدر دادن وقت و هزینه ی افراد مصاحبه شونده  و شورا ، با علم بر تثبیت شهردار فعلی رامسر و شروع بازی از پیش برنده اعلام شده  همه و همه به معنای بازی و اقناع افکار عمومی محسوب می شود . هرچند این موضوع با عث صدمات جبران ناپذیر کاهش اعتماد نخبگان به شورا شده است.


نخبگان بر این باورند که شورا برای تبرئه ی خود و احیانا داشتن پاسخ مناسب برای روز مبادا که چه تدبیری برای انتخاب شهردار اندیشیده اند ، این  بازی  را به راه انداخته اند و از آنان به عنوان دستاویزی برای توجیه آینده ی پرچالش خویش بهره گرفته اند.


ایجاد فضای پرتنش حمایت و مخالفت با شهردار ، بازی ناپسند اعضای شورا ، با شهردار و شهروندان بود و این اتفاق نامیمون از ذهن مردم دور نخواهد شد. صداقت و درست کاری اولین مطالبه ی مردم از اعضای شورا است. این بازی مبهم از اعتماد مردم به شورا کاسته است و لازم است برای جبران این نقیصه اعضای شورا تدبیر بایسته ای بیاندیشند. مردم را ولی نعمت خود بدانند و بازی با افکار عمومی را به مثابه ی تفریح تلقی ننمایند.