۲۲ ماه اضافه خدمت به شورای شهر ٬ فرصت یا چالش

پیشنهاد شورای عالی استان ها مبنی بر تمدید دوره سوم شوراهای شهر و روستا، برای تجمیع با یکی از انتخابات دیگر در کمیسیون سیاست داخلی و شوراهای مجلس تصویب شد.

با طرح خواسته رهبر معظم انقلاب مبنی بر اعلام نظر پیرامون برگزاری انتخابات از مجمع تشخیص مصلحت نظام  ٬ مجمع تشخیص مصلحت نظام در نخستین گام با توجه به اینکه برگزاری انتخابات در هر سال علاوه بر تحمیل هزینه‌های زیاد موجب تنش‌هایی در برخی از مناطق می‌شود، برگزاری انتخابات همزمان در هر دو سال را بررسی و به عنوان یک پیشنهاد اعلام کردند.با توجه به اینکه احتمال تایید این پیشنهاد از سوی رهبر معظم انقلاب وجود داشت ٬ مجلس به فکر تصویب قانون آن افتاد تا انتخابات شوراها با انتخابات ریاست جمهوری و دیگر این که انتخابات مجلس شورای اسلامی با انتخابات مجلس خبرگان برگزار شود. 


       مجلس نیز برای برگزاری هر دو سال انتخابات سه پیشنهاد مطرح کرد :   

 

- اول : مدت فعالیت اعضای شوراهای فعلی تا 22 ماه دیگر تمدید شود و انتخابات چهارمین دوره شورا همزمان با انتخابات دوره یازدهم ریاست جمهوری برگزار شود. 

- مخالفان تمدید مدت عمر شوراهای فعلی می گویند که افزایش این زمان مخالف با قانون اساسی است اما اینگونه نیست در قانون اساسی فقط به طول عمر دو انتخابات ریاست جمهوری و مجلس شورای اسلامی اشاره شده است و زمان عمر شوراهای شهر و روستا در قانون تعیین نشده است بنابر این مجلس اختیار دارد که درباره کاهش و افزایش عمر شوراها تصمیم بگیرد. 

 - از دیگر استدلال مخالفان تجمیع هم این است که برگزاری هر ساله انتخابات در کشور باعث شور و نشاط سیاسی و اجتماعی در جامعه می‏شود، به نظر این گروه علاوه بر این به دلیل محلی بودن انتخابات شوراها و ملی بودن انتخابات ریاست‏جمهوری، برگزاری همزمان این دو انتخابات صحیح نیست. 

- یکی دیگر از اشکالات تجمیع انتخابات شورای شهر با ریاست جمهوری  آن است که اگر برای رئیس جمهوری مشکلی پیش آید ( فوت ٬ استعفا ٬ برکناری ) عملا روند تجمیع انتخابات دوباره دچار مشکل خواهد شد. 
- اما موافقان معتقدند تمدید این دوره از شورای شهر برای مدت 22 ماه علاوه بر کم کردن هزینه‏های برگزاری انتخابات، از تزلزل دوباره شهرداران و مختل شدن امور عمرانی شهرها جلوگیری می‏کند.  


 - دوم :  انتخابات شورا در سال جاری برگزار شود و بعد از 22 ماه به فعالیت دوره چهارم شورا پایان داده شود و دوره پنجم شورا همزمان با انتخابات ریاست جمهوری برگزار شود.   

 -از اصلی ترین دلایل مخالفت این است که با برگزاری انتخابات شوراها در سال جاری ، نظم شهری به مدت دو تا سه سال از دست می رود چرا که به طور طبیعی برای برگزاری انتخابات از 6 الی 7 ماه قبل رقابت‌ها شروع می‌شود و بعد باعث می‌شود مدیران و شهرداران فعلی متزلزل شوند.
-   بعد از انتخابات نیز تا بخواهند اعضای جدید مستقر شوند و شهردار انتخاب کنند مدت زمانی طول می‌کشد و شهردار بعدی تا مستقر شود باید برای انتخابات بعدی آماده شود لذا یک دوره معطلی به مدیریت شهرها تحمیل خواهد شد ٬ که به ضرر کشور خواهد بود.  
  

 -  با برگزاری انتخابات هزینه‌ سنگین مالی ٬ اجتماعی و سیاسی به نظام تحمیل خواهد شد.  

 - سوم : کشور برای 22 ماه باقیمانده به انتخابات ریاست جمهوری شورا نداشته باشد و شهرداری‌ها و دهیاران به کار خودشان بدون شوراها ادامه دهند. 

- مخالفان این طرح ٬ موضوع را از اساس نادرست می دانند چراکه روند جاری اجرائی کشور دچار اختلال خواهد شد. 


- با پیشنهاد و تصویب راه حل اول در کمیسیون شوراهای مجلس شورای اسلامی اعلام موافقت و پیش‌نویس آن مبنی بر عدم برگزاری انتخابات شوراها در سال جاری آماده شده و اعضای فعلی تا 22 ماه دیگر به فعالیت خود ادامه می دهند،بنابر این  شورای شهر سوم ٬   22 ماه اضافه خدمت دارد. 

 - البته یکی از پیشنهاد دیگر  برای تجمیع انتخابات  آن است که طول دوره مجلس خبرگان به 10 سال افزایش پیدا کند که در مجلس خبرگان این افزایش مشکلی ایجاد نمی‌کرد اما کاهش مدت دوره ی چهارم شورا همانطور که اشاره شد ٬ مشکلاتی را بر جامعه تحمیل می کرد.  

۲۲ ماه اضافه خدمت به شورای شهر ٬ فرصت یا چالش 

 بنابر این انتخابات شورای شهر چهارم که  باید در آذر ماه ۸۹ و طبق اعلام آخرین تصمیم در اسفند ۸۹ برگزار شود ٬ عملا از دستور کار وزارت کشور خارج می شود. هرچند که وزارت کشور تا ابلاغ رسمی این تصمیم در صدد انجام مقدمات  انتخابات چهارم شوراها است.

با این اوصاف ۹ اردیبهشت ۱۳۹۰ پایان دوره ی شورای شهر سوم نخواهد بود و اعضای شوراها تا سال ۱۳۹۲ با خیال آسوده مدیرت شهری را به عهده خواهند داشت. 

 حال این اضافه خدمت برای شهرها و روستاها فرصت است یا چالش؟  

تمدید شوراها به مدت ۲۲ ماه برای اعضای آن می تواند فرصت خدمت باشد اما برای مردم منطقه های مرتبط  می تواند فرصت باشد و یا چالش. فرصت برای آن دسته از مناطقی که  رضایت کامل از اعضای شورا دارند و شوراهای آن ها دارای انسجام نسبی است و چالش برای آن دسته از مناطقی که دچار تشتت بوده و اعضای شورا و شهرداری فاقد انسجام هستند.

فرصت های قابل اشاره:

-  استمرار تجربه ی اندوخته شده برای اعضای شورا و مردم منطقه 

 - شناخت کامل از منطقه ٬ نیازها ٬ مصالح و ... 

- تعامل بهتر و روان تر با شهردار و شهروندان 

- تثبیت طرح های در دست اجرا 

- در دست مطالعه 

 

چالش های پیش رو : 

-  نارضایتی مردم برخی از مناطق از منتخبان  

-  ایجاد تنش های ناخواسته  

- ایجاد روابط پیچیده در شورا و مدیریت شهری برای تسلط بر منطقه  

 

شما نیز فرصت ها و چالش های این تصمیم را در نظرهایتان اشاره نمائید تا در تکمیل مقاله سهیم باشید. 

 

(‌ ۷۷۹۰۸ )